Soorten LED-lampen: weet je welke je moet kiezen?

Het is bekend zowel de klanten als de  dat de led-lampen veel zuiniger zijn dan fluorescentie- en gloeilampen. Naast dat ze minder energie verbruiken en langer meegaan, garanderen de verschillende soorten led-lamp bij de lampenwinkel, de veelzijdigheid van dit item. Voor al deze voordelen zijn led-lampen een verplichte aanwezigheid in bijna alle bouw- en renovatieprojecten. Er zijn zoveel soorten led-lampen dat twijfels bij het kopen heel gewoon zijn. Met dat in gedachten hebben we een gids volgens lampenwinkel opgesteld om je te helpen bij het kiezen van de beste soorten led-lampen voor het huis of appartement.

Bekijk de technische kenmerken die je in acht moet nemen om deze keuze goed te maken en laat je goed informeren bij de lampenwinkels.

Wattage

Het vermogen, gemeten in Watt (W), verwijst naar het energieverbruik van de lamp. Hoe hoger het wattage, hoe meer energie de lamp verbruikt. Om een ​​idee te krijgen van de besparingen die met de led worden behaald, beschrijven fabrikanten en adviseren lampenwinkels doorgaans op de verpakking de gelijkwaardigheid van het verbruik ten opzichte van andere modellen.

Je kunt bijvoorbeeld zien dat 15 W LED gelijk is aan 100 W van de gloeilamp. Je kunt dus al een goed beeld hebben van de economie, maar alleen de kracht is niet genoeg.

Lumen

Het tweede technische criterium dat nodig is om de typen led-lampen te beoordelen, is de lichtstroom, ook wel lumen (lm) genoemd. Dit getal vertegenwoordigt de hoeveelheid licht die de lamp in alle richtingen uitstraalt en hoe hoger het is, hoe meer licht de lamp afgeeft.

Om te beoordelen of de gekozen ledlamp echt zuinig is, kun je het lumen delen door het wattage. Als de lamp dus een hoge lm/W-waarde heeft, betekent dit dat hij een hoge helderheid afgeeft terwijl hij weinig energie verbruikt.

Spanning

Ledlampen zijn leverbaar voor een spanning van 12 V, 110 V, 220 V. Controleer bij aankoop of de lamp compatibel is met het thuisnetwerk.

Connectoren

Ten slotte moet je noteren welk type connector in het huis is geïnstalleerd of dat aanwezig is in de lampen, kroonluchters en andere verlichtingsartikelen die je koopt. De meest gebruikte soorten zijn:

  • E27 – het meest voorkomende type, met draadvorm;
  • E14 – het is ook draadvormig, maar met een kleinere diameter en lengte;
  • MR16 of GU5.3 – de connector wordt gevormd door twee cilindrische metalen pinnen die in de ontvanger passen, min of meer als een stopcontact;
  • GU10 – vergelijkbaar met de MR16, maar de pinnen hebben een grotere diameter aan de punt.