Welk materiaal schroef kies je?

Enthousiaste klussers hebben vaak een enorm assortiment schroeven in huis, maar toch stel je je telkens de vraag ‘welk soort schroef kies je?’. Daarbij moet je je vooral afvragen of het erg is als de schroef gaat roesten. Want in dat geval moet je voor een materiaal kiezen dat roestvrij is. Als je klusobject maar voor korte tijd wordt gebruikt kun je voor een goedkoper materiaal schroef kiezen. De schroeven kunnen dan wel gaan roesten, maar dat is geen bezwaar, want tegen die tijd heb je je klusobject toch niet meer nodig.

In vochtige omgevingen: welk materiaal schroef kies je?

Als je iets bouwt in een vochtige omgeving kies je bij voorkeur voor een schroef van roestvrij materiaal. Bij de vraag ‘welk materiaal schroef kies je?’ is RVS is een goede keuze. RVS is een mix van verschillende materialen, die niet gevoelig zijn voor corrosie. Let wel op dat je RVS kiest met de juiste samenstelling, want RVS bestaat in diverse kwaliteiten. RVS A4 heeft een goede kwaliteit en zal vrijwel niet gaan roesten. Het materiaal wordt veel gebruikt in jachthavens. Als een beetje roest geen bezwaar is kun je voor de goedkopere variant RVS A2 kiezen.

Als uiterlijk belangrijk is: welk materiaal schroef kies je

De vraag ‘welk materiaal schroef kies je?’ is ook van belang als het uiterlijk van je project een rol speelt. Wie met meubels aan de slag gaat wil niet dat de schroeven op den duur gaan roesten. Sterker nog, de schroeven moeten accenten geven waardoor de meubelen er nog fraaier uit gaan zien. De vraag ‘welk materiaal schroef kies je?’ moet je dan beantwoorden met staal of messing. Stalen schroeven zijn er in honderden soorten, en sommige zijn fraai afgewerkt. Messing staat ondermeer bekend om zijn aantrekkelijke gelige kleur.