Wat is een parketvloer en wat zijn de voordelen ervan?

Parketvloeren zijn populairder dan ooit, en dat terwijl ze zeker niet heel goedkoop zijn. Een parketvloer is desondanks een goede investering. Dat is dan ook de reden dat steeds meer mensen voor parket kiezen wanneer ze een nieuwe vloer uitzoeken. Maar wat is het nu precies? En waarom zweren zoveel mensen erbij?

Wat parket is

Een parketvloer is een soort houten vloer. Het is echter niet hetzelfde als een massief houten vloer of een laminaatvloer. Parket is een vloerbedekking die bestaat uit houten delen in verschillende formaten. Ze kunnen tevens in verschillende parketsystemen gelegd worden. Houten vloeren en parket vloeren lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Toch zijn er ook verschillen tussen deze twee vloersoorten. Parket is een over het algemeen een traditionele vloer welke vaak is gemaakt van smalle plankjes of patronen die worden gelijmd en gespijkerd. En parketvloer kan in verschillende patronen gelegd worden. Een massieve of lamel planken vloer bestaat meestal uit brede vloerdelen hout die naast elkaar worden verlijmd of zwevend geplaatst. 

Parketvloer

Verschil met massief houten vloer

Natuurlijk lijkt de massief houten vloer veel op parket. Toch zijn er verschillen:

  • parket is vaak goedkoper dan massief hout maar duurder dan laminaat.
  • parket heeft een beschermd bovenlaagje dat je in olie of wax zet. 
  • parket vraagt om minder onderhoud dan massief hout maar meer dan laminaat. 

Vloeren onderhouden

Of je nu kiest voor parket, laminaat of massief hout: onderhoud van je vloer is heel belangrijk. Het maakt het verschil tussen geregeld vervangen en tientallen jaren ervan genieten. Doorgaans is de houten vloer het meest onderhoudsintensief. Er zijn echter uitzonderingen. Laminaat is gebruiksvriendelijk in de zin dat je het zelf kunt leggen en dat je het niet elke dag hoeft te reinigen. Ook kun je laminaat makkelijker reinigen met allerlei schoonmaakmiddelen. Bij parket en hout heb je een speciaal middel nodig.