Groene huizen

Het creëren van milieuvriendelijke duurzame huizen wordt steeds belangrijker naarmate we nieuwe en innovatieve manieren overwegen om onze impact op het milieu te minimaliseren. Velen van ons beginnen serieus na te denken over onze huizen en leven op manieren die vriendelijker kunnen zijn voor de planeet. Noem het eco-vriendelijk, groen of duurzaam; het is allemaal ongeveer hetzelfde – en het zou de oplossing kunnen zijn als we lagere rekeningen en gezondere, comfortabelere woonruimtes willen. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een sedumdak groendaktotaal of zonnepanelen.

Juiste materialen

Het gaat niet alleen om de indeling van een sedumdak groendaktotaal. Ook de materialen die je kiest zijn belangrijk. Lichtgewicht, duurzame, geprefabriceerde producten zoals kruis gelamineerd hout kunnen de bouw versnellen en een gebouw extra thermische voordelen opleveren.

Hennepbeton is een ander product waarover je misschien hebt gehoord op shows zoals Grand Designs – en met een goede reden. Het is een vuur- en termietbestendig biocomposietmateriaal gemaakt van hennep en kalk. Het biedt superieure isolerende en geluidsisolerende eigenschappen, houdt de lucht in het gebouw gezonder en kan zelfs vocht en schimmel voorkomen.

Voor architecten met een passie voor duurzaamheid zijn dergelijke producten een game changer.

Waarom groen?

De motivaties voor het toepassen van duurzaam huisontwerp zijn talrijk.

Sommige gezinnen kunnen last hebben van allergieën en aandoeningen van de luchtwegen en hun motivatie is het creëren van een gezonde omgeving die vrij is van gefabriceerd, synthetisch materiaal, dus je zou producten met een laag VOS-gehalte kunnen gebruiken met natuurlijke materialen. Andere mensen wonen misschien in een huis dat ofwel ijskoud of kokend heet is, en dat motiveert hen om op zoek te gaan naar een duurzame renovatie waarvan ze hopen dat het hun probleem zal oplossen. Een beter energieverbruik is een goed idee als je ook een hekel hebt aan het openen van de elektriciteitsrekening. Veel mensen zijn het beu om hoge energierekeningen te betalen. Het idee om ‘off the grid’ te gaan en zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn, spreekt aan. Ecologisch duurzame huizen zijn vaak veel meer waard op de markt, dus er kunnen ook financiële redenen zijn.